Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zen kertek, Mesterséges természetesség

2015.08.06

ZEN KERTEK

 

MESTERSÉGES TERMÉSZETESSÉG

A KERTÉSZ AZON FÁRADOZIK, HOGY STILIZÁLT FORMÁBAN ADJA VISSZA A TERMÉSZETES ALAKZATOKAT.

 

A japán kultúrát nagyban ösztönözte a zen eszménykép, amely egyben közvetítő szerepet játszott egyes japán értékek megnyilvánulásához, mint például a természet szeretete, vagy a szép és csúf, a gyengédség és a durvaság egységének elfogadása, amely oly magától értetődő Japán éghajlati és domborzati viszonyai közt.

Az ellentétek elfogadása és túlszárnyalása tükröződik a zen kertek tervezésében is, ahol a kert szépségéhez és harmóniájához elengedhetetlen a környezet vadsága és a kertész idomító keze, illetve a természetes és a mesterséges közötti egyensúly elérése.

Ez az egymásmellettiség tisztán kivehető a zen kert növényeinek elrendezésében. A kertész azon fáradozik, hogy stilizált formában adja vissza a természetes alakzatokat, például olyan alakúra nyírják a fenyőket, mintha a hegyi vagy tengerparti szélfútta fenyők lennének. Ez a kertész számára rendszeres munkát jelent, minden egyes fenyőt egész éven át kell nyírni, és nem csupán a formáját kell igazítani, hanem a növekedés irányát is befolyásolni. Ez nem pusztán a természet utánzása, mélyebb értelemben a kertész igyekezete (és a fenyőfák szélsőséges körülmények közötti életben maradása) a kitartást és az alkalmazkodóképességet jelképezi. A kert még finomabb leckéket is tartogat. A bambusz inkább meghajol az erős szélben, mintsem eltörik – ez azt jelképezi, hogy ne ragaszkodjunk túl makacsul a véleményeinkhez. Az akadályok körül könnyedén áramló víz, amely közben lassanként elkoptatja azokat, a legkisebb ellenállás ösvényére tanít.

A zen kert egy másik alkotóelemében is felfedezhetjük a természet és az emberi kéz közötti kölcsönhatást. Ott vannak a rendezetlennek tűnő, „vadon nőtt” mohatelepek, a hegyipázsit-foltocskák, a vidéki földutat utánzó ösvények, a természetes színű vályogfalak és (a Japánban vadon termő) bambuszból készült léckerítés. A hegyvidéki folyamokból gyűjtött, majd a kerti patak mentén elhelyezett sziklakövek mintha csak a természetes környezetükben lennének. A kerti díszek egyben az ember alkotta és a természetes elemek összjátékai. Ilyen például az egyetlen sziklatömbből faragott kézmosó, amelynek egy határozott vonalú medencét vájtak a tetejébe.

A zen kertész a természet reprodukálásával az emberi lények és a természet bensőséges, elválaszthatatlan kapcsolatát ábrázolja. Tulajdonképpen ez a zen tanítások lényege. Erről ír Genpo Merzel rósi a The Eye That Never Sleeps (Az örökké éber szem) című könyvében:

Ez az „ürességnek” vagy súnjatának nevezett tér felfoghatatlan az értelmünkkel. Vagyis teljességgel megragadhatatlan. Amikor hirtelen ráeszmélünk, hogy nincsenek korlátok, és soha nem is voltak, felfedezzük, hogy minden dolog egy: a hegyek, a folyók, a fű, a fák, a nap, a hold, a csillagok, az egész Világegyetem mind-mind egyenlő önmagunkkal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

игра fifa 15 скачать бесплатно

(garneuDirl, 2018.03.26 15:20)

Это просто смешно.

---
Это не логично fifa 15 скачать торрент pc без таблетки, кряк фифа 15 3dm а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>fifa 15 launcher exe скачать</a> скачать фифа 15 на ноутбук бесплатно