Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zen kertek - Alkotóelemek és jelentésük

2015.07.13

ALKOTÓELEMEK ÉS JELENTÉSÜK

A JAPÁN ZEN KERTEK TERVEZŐI TALÁN MEREV ÍZLÉSŰEKNEK TŰNNEK, NOHA A MŰVÉSZIESSÉG, A SZÉPSÉG ÉS AZ EGYSZERŰSÉG VOLT A FŐ IHLETŐJÜK.

 

Az elmélyülés határtalan ege.

A bölcsesség tiszta holdvilága.

Az örök nyugalomként feltárult igazság.

E föld a tiszta lótusz földje.

E test Buddha teste.

Hakuin (1686-1769)

 

A fő szándék az volt, hogy a kert díszeivel fejezzék ki a belső igazságokat. A virágos növényekkel és a lombhullató fákkal jelképezték az élet mulandóságát, vagy átvitt értelemben a (hegyeket ábrázoló) sziklákkal és a gereblyézett murvával (víztömeg) szemléltettek egy-egy példázatot, vallásos ideált vagy az Édenkert látomását. Röviden körvonalazzuk a zen kertek nyelvezetét, a sziklák és ösvények, a hidak és a falak szerepét később tárgyaljuk.

 

Növények

A zen kertek sokféle növényt használnak, de leginkább a niva-kinak nevezett néhány fajtát (fenyő, juhar, azálea és kamélia) társítják hozzájuk. A gondosan nyírt élősövényt, a karikomit is előszeretettel alkalmazzák, míg a moha, a bambusz, a szilva- és a cseresznyefa (valamint a kerti tavak lótuszvirágai) szintén a kedvencek közé tartozik.

egyszeruen-zen-113.jpg

 

 

Fenyő

Ennek az igen kedvelt örökzöldnek számtalan jelentést tulajdonítanak, de többnyire az állandóságot jelképezi. Mivel a Horai-heggyel, a megvilágosodottak fenyő borította mitikus otthonával is társították, a hosszú életet is jelképezi.

egyszeruen-zen-114.jpg

 

Kamélia

A vörös virágú cserje a zen templomkertek közkedvelt növénye. A virágok virágzásuk teljében hajlamosak lehullani, így a zen szerzeteseket ez arra emlékezteti, hogy még életük virágában is mindig jelen van a halál.

 

egyszeruen-zen-115.jpg

 

Lámpások

A kőlámpásokat elsősorban mint szobrokat használják, az első teázókerti díszítőelemekkel együtt jelentek meg. A mohától vagy zuzmótól ódonnak ható darabokat előszeretettel állítják a kertekbe.

 

Homok

A fehér homok immár egybeforrt a zen kerttel. Nyugaton a kertészek finomra zúzott murvával helyettesíthetik. Amikor szabályos mintázatúra gereblyézik, a hullámzó tenger vagy folyó, vízesés vagy tó hatását kelti.

 

Azálea

Népszerű növény, mert jól bírja a metszést, és sokféleképpen lehet formálni. Az azáleával főként felhőket vagy hegyvidéket szoktak ábrázolni.

 

egyszeruen-zen-116.jpg

 

Víz

A víz a teret és a szabadságot jelképezi: állandóan mozog, az a forma tartja egyben, ami körülöleli. Az érzékekre ható tulajdonságai – hangja, fényjátéka, illata és hűs íze – mind a zen kertészet fontos elemei. A japánok szerint az eső áztatta kert a legszebb.

 

Fény

A zen kertész számára nagyon fontos szempont, hogy a fény segítségével a kert a legszebb arcát mutassa. A fény a nap vagy az évszakok változásával kiemeli a kert különleges vonásait.

 

Kézmosó medence

A cukubaiban (medence) tartott víz kézmosásra való, illetve a megtisztulás jelképes folyamatára utal. A medencét legtöbbször a földre helyezik, ezért le kell hozzá hajolni a vízért, így tanúsítva alázatot. Egy malomkő például kiválóan alkalmas kézmosónak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.