Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kertészkedés mint lelki gyakorlat

2015.07.30

KERTÉSZKEDÉS MINT LELKI GYAKORLAT

A ZEN GYAKORLÓ SZÁMÁRA A KERTÉPÍTÉS EGYIK ALAPVETŐ CÉLJA AZ, HOGY OLYAN HELYET HOZZON LÉTRE, AHOL ÖSSZHANGBA KERÜLHET A TERMÉSZET LÜKTETÉSÉVEL ÉS VÁLTOZÓ MINTÁIVAL.

 

Ebben az értelemben a kert gondozása az önismeret, illetve a zen értékek kifejezésének részévé válik, nem pedig fárasztó munka, amit muszáj elvégezni.

A zen templomkerteket elsősorban nem azért tervezték, hogy kiüljenek oda vagy csöndesen elmélkedjenek benne, hiszen arra ott a zendó, a meditációs terem. Sokkal inkább a szamuhoz, a napi munkához, a zen kolostorok mindennapi foglalatosságához biztosítanak terepet. A falevelek söprögetése, a homok gereblyézése, a növények, fák, bokrok gondozása és az ösvények tisztán tartása mind egy-egy módja a cselekvő meditációnak, a nyugodt elme fenntartásának, miközben a test dolgozik. Lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezhessük, milyen nagyra értékeljük a természet bőkezűségét. A hagyományos japán táradalomban, a nyugati gyakorlattól eltérően, a kerti munkát is nagyra tartották. Ezért ha valaki a kert művelésével foglalta le magát, az hamarosan a társadalomhoz és annak értékeihez való kötődés hiányának a jelévé vált.

Ha hajlandóak vagyunk más szemszögből is megvizsgálni, a kert megváltoztatja az élettel és az élet jelentésével kapcsolatos vélekedésünket. Mint ahogy azt már korábban láttuk, közvetlenül kifejeződik benne az életünkben rejlő, ugyanakkor látszólag ellentmondásos valóság. Ha egy örökzöld fenyőfára tekintünk, megláthatjuk benne a stabilitást és a változatlanságot, míg a cseresznye- vagy szilvafa a pompás, ám rövid életű virágaival az élet termékenységét és csodáját, de egyben mulandóságát is szimbolizálja.

A homokos sziklakertekben a zen gondolkodásmód és kertészkedés másfajta kapcsolata jelenik meg. A terjedelmes fehér homok a súnjatát vagy ürességet ábrázolhatja, de amikor fodrosra gereblyézik, hogy az óceán vagy egy folyó hullámait tárja elénk, akkor a formát testesíti meg. Így közvetlen képet alkothatunk a zen mondásról: „A forma üresség, az üresség forma.”

 

Ami egy kert átfogó látványát és érzetét illeti, a kezdeti megtervezésnél talán sokkal fontosabb az a gondosság, amellyel az elkészülés után ápolják. A kertben található sok-sok, szemet gyönyörködtető művészi vonás (az öreg, patinás sziklák vagy fák, a bársonyos mohaágyak vagy a szoborszerű fenyők és azáleák) mind-mind egy hozzáértő kertész kezének sokéves gondoskodása eredményeként létezik.

Marc Peter Keane: Simply Zen

egyszeruen-zen-117.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.