Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi szójatúró (tofu)

2015.07.01

egyszeruen-zen-094.jpgHÁZI SZÓJATÚRÓ

Áztassunk vízbe 450 g szójababot, és hagyjuk állni legalább 12 órán át, közben egyszer cseréljük le a vizet. Utána öntsük le róla, a babot pedig daráljuk le egy elektromos vagy kézi darálón. Öntsük bele egy nagy lábasba, és adjunk hozzá 2 és félszer annyi vizet. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük 1 órát. Egy szűrőbe terítsünk egymásra 3-4 réteg gézt, és helyezzük rá egy nagy tálra vagy fazékra. Szűrjük át rajta a masszát, majd fogjuk össze a géz széleit a pépes bab körül, és préseljünk ki belőle annyi levet, amennyit csak bírunk. A kicsurgatott levet öntsük át egy üvegtálba, a masszához adjunk 45 ml friss citromlevet, keverjük össze, majd takarjuk le nedves ruhadarabbal, és meleg helyen (26 °C tökéletes) hagyjuk állni 8-12 órán át, amíg a szójatúró meg nem alvad.

Óvatosan öntsük át a szójatúrót a gézdarabon, hogy minden fölös folyadékot eltávolítsunk belőle. Immár fogyasztásra kész. Hogy jól nézzen ki, rakjuk egy négyszögletes formába, tegyünk rá könnyű súlyt, és préseljük 4 órán át. Vízben és hűtőben tároljuk. Ha ízesíteni akarjuk, lassú tűz fölött olajban vagy szójaszószban pároljunk egy tömbnyit egyben vagy kockákra vágva mentával, foghagymával, szerecsendióval, fahéjjal, szegfűszeggel, édesköménnyel vagy fekete borssal, illetve más, kedvünkre való ízesítőkkel együtt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.