Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szív alakú sós perec

2014.11.24

 

Hozzávalók 32 darabhoz

2,5 - 3 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

1 evőkanál cukor

50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz

fél dl olaj

1 kávéskanál só

1 tojás a kenéshez

A sós mázhoz:

1 evőkanál só

2 evőkanál liszt

víz

 

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg!), elkeverjük benne a morzsolt élesztőt, a cukrot és egy evőkanál lisztet, majd langyos helyre tesszük, hogy felfusson.

2. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a sót, elmorzsoljuk. A felfutott élesztőt is a morzsalékhoz adjuk, egynemű tésztává dagasztjuk. (Ha a tészta a kezünkhöz ragad, kevés lisztet adhatunk még hozzá, ha túl kemény, akkor egy kis langyos vizet.)

3. Lisztezett deszkára borítjuk, kis félgömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, majd konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük 20-25 perc alatt.

4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, 20 cm széles téglalappá nyújtjuk, ujjnyi vastag, 20 cm hosszú darabokra vágjuk, majd megsodorjuk. Ezután szívecskét formálunk belőle úgy, hogy a két összesodort végét a közepére húzzuk.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk úgy, hogy sütéskor ne érjenek majd össze (nőni fognak). A tetejüket megkenjük a felvert tojással. 

6. A mázhoz a lisztet a sóval elkeverjük, és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy csurgatható máz legyen belőle. Ezzel egyenként megcsurgatjuk a pereceket. További 10-12 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

 

sziv-perec--3.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.