Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcsízek, lekvárok és dzsemek

2015.07.30

A nyersen eltett, úgynevezett kikevert ízeket úgy készítjük, hogy 1 kg tiszta gyümölcshúshoz 80 dkg cukrot veszünk és addig keverjük – turmixoljuk – együtt, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt. Kiforrázott, lecsurgatott üvegbe töltjük, a tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot szórunk és lekötjük.

Ilyen módon sárga- és őszibarackból, málnából, szamócából, cseresznyéből, meggyből, ribiszkéből, ringlóból stb. készíthetünk ízt. A gyümölcsöket – kivéve a szamócát és a málnát – hámozás, illetve kimagozás után daráljuk meg. A ribiszkét nyersen törjük át, és héját átmosva tegyük vissza a léhez (lásd a főzött ribiszkeíz készítésénél), majd addig keverjük együtt, amíg a cukor el nem olvadt.