Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES GYÜMÖLCS NYERSEN („RUMTOPF”)

2015.07.30

VEGYES GYÜMÖLCS NYERSEN („RUMTOPF”)

Egy ötliteres uborkásüveg aljára egyujjnyi cukrot szórunk, és ráteszünk egy sor idénygyümölcsöt, pl. cseresznyét (nem kell kimagozni, csak jól megmosni és leszárazni). A gyümölcsre egy sor cukrot szórunk, és leöntjük egy késhegynyi benzoesavas nátriummal elkevert 2 dl rummal. Az üveget nem kell lekötni, csak egy kistányérral lefedni. Egész nyáron tehetünk az üvegbe az éppen érő gyümölcsből egy-egy sort, a tetejére mindig 2-3 evőkanál cukrot és ugyanannyi rumot öntsünk. (Tehetünk a gyümölcs közé egy jól megmosott és karikára vágott citromot is, bár ettől kissé fanyar íze lesz.) Ha sárga- és őszibarackot, almát, körtét akarunk az üvegbe tenni, ezeket hámozzuk meg, tegyük 2-3 órára ecetes vízbe és úgy rakjuk a többi gyümölcshöz.

Arra vigyázzunk, hogy a gyümölcsön mindig annyi lé legyen, amennyi ellepi, tehát egyszerre ne rakjunk az üvegbe egy sornál többet. Két-három nap múlva már enged annyi levet, hogy ismét tehetünk bele új adagot.

Ősszel, amikor az üveg már megtelt, a legfelső gyümölcsrétegre bőven szórjunk cukrot, öntözzük meg néhány kanál rummal, és most már kössük le.

Bármikor kivehetünk a gyümölcsből, a maradék nem romlik meg. Leve a legfinomabb gyümölcslikőr.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.