Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vegyszerek a ruhán - Mivel mérgeznek a ruhagyártók?

2014.11.04

A gyártási folyamat - és a vegyszerek

 

Az első vegyszert a folyamat során a természetes rostok tisztításához használják. Amikor azután a rostokat gépeken fonallá fonják, majd ipari technikával szövéssel, kötéssel vagy filcelő technikával textíliát készítenek belőlük, ismét vegyszerre, kenőanyagra van szükség.

Az elkészült tetilt azután a festés előtt ismét - vegyi úton - megtisztítják a felhasznált kenőanyagoktól. A festés előtt az anyagok egy részét fehérítik, ill. a pamutot sokszor tömény nátronlúggal kezelik, hogy könnyebben feldolgozható legyen.

A következő fázis a színezés, amelyhez különböző szintetikus színezőanyagokat, pigmenteket és segédanyagokat használnak. Végül az utolsó lépés a textília kezelése, hogy színtartóbb, kevésbé gyűrődékeny, égésálló vagy vízlepergető legyen. Ehhez ismét sokféle vegyi anyag áll az ipar rendelkezésére.

ruhaipari-vegyszerek-3.jpg

A fent leírt gyártási folyamat során sokféle hírhedten veszélyes anyag is felbukkan. Ilyenek az allergén és DNS-károsító formaldehid, a szervezetben felhalmozódó, rákkeltő króm-, bróm-, klór- és fluorvegyületek, mérgező nehézfémek vagy a szintén rákkeltő hatású azo-színezékek. A halogénezett vagy aromás oldószerek, amelyeket különböző festékekben használnak, szintén rákkeltő hatásúak.

A kenőanyagként használt kőolaj-származékok és a polyvinyl-alkohol a szennyvízből nehezen kiválasztható környezetszennyező anyagok. Mindezek az anyagok kellő ellenőrzés híján a szennyvízbe, majd az élővizekbe és a talajba kerülhetnek, másrészt az emberi bőrrel közvetlenül érintkezve komoly egészségkárosító hatásuk is lehet.

 

Ellenőrzések az EU-ban és azon kívül

A ruhákban található maradványanyagokra vonatkozóan az Európai Unióban érvényben levő szabályozás szerint csak az azoszínezékek, a formaldehid, és a bébiruhákban található ftalát-tartalmú vegyületek használata tilos az EU területén történő gyártás során, egészségre ártalmas hatásuk miatt. Az importra vonatkozó ilyen jellegű szabályozás egyelőre nincs érvényben.

Mivel az EU-ba történt belépésünk óta az áruk forgalomba hozatala előtt nem történik ellenőrzés, ennek egyetlen formája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által végzett szúrópróba-szerű vizsgálat. A ruhákban található vegyszermaradványok közül csak az azoszínezéket ellenőrzik.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság  eredményei azt mutatják, hogy elsősorban a kisebb boltokban és a piacokon fordulnak elő visszaélések (itt gyakori az is, hogy nem a címkén feltüntetett anyagból készült a termék). A tapasztalatok szerint az Európában gyártott termékeknél általában betartják az alapvető törvényi előírásokat.

De mi a helyzet a többi, a törvényben nem említett veszélyes anyaggal? Ezeknek szintén lehet egészségre ártalmas hatásuk, ha közvetlenül a bőrrel érintkeznek, ezekre azonban nem terjed ki a kötelező ellenőrzés.

 

Környezetvédelem

A ruhafestésben  és -kezelésben használt vegyi anyagok környezetvédelmi hatásáról tudnunk kell, hogy az európai székhelyű multinacionális ruhaipari cégek a ruhák gyártását szinte teljes egészében a Távol-Kelete, Kínában, Bangladesben, Thaiföldön, Pakisztánban, Indiában, Törökországban, esetleg valamelyik latin-amerikai országban végeztetik.

ruhaipari-vegyszerek-1.jpg

Ezekre az üzemekre nem vonatkoznak az uniós környezetvédelmi előírások. Ezeknek az országoknak a környezetvédelmi szabályrendszere, ellenőrzése pedig általában nem túl szigorú, így a víz és a talaj tisztaságát, az ott dolgozó és ott élő emberek egészségének védelmét mindez nem garantálja. Az üzemekben rákkeltő színezékeket, nehézfémeket is használhatnak, amelyek az ott dolgozó munkásokat mérgezik, a nagy mennyiségű szennyvíz révén pedig bekerülhetnek az élővizekbe. Az üzemek környékén előfordul, hogy a folyó színe egyik nap élénk zöld, míg a másik nap sárga, mivel a szennyvizet tisztítás nélkül engedik bele.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai alapján a vásárlónak nem árt tudnia, hogy ha a ruha címkéjén feltüntetett gyártó ország a fent említett országok egyike, akkor a gyártási folyamat nagy valószínűséggel környezetszennyezéssel járt, és a ruhában jó eséllyel maradtak veszélyes vegyi anyagok.

Ez még akkor is így van, ha a ruha alapanyaga esetleg éppen biopamut, hiszen a festés, a kezelési folyamat ettől még lehet hagyományos. A nem biopamut ruháknál persze mindezeken felül a növényi alapanyag termesztéséhez kapcsolódó rovarirtószer-használattal is számolnunk kell.

Ha a terméket valóban az Európai Unióban gyártották (akad azért még sok kisebb üzem, ha egyre kevesebb is), akkor nyugodtabbak lehetünk, hiszen ezekre az üzemekre szigorúbb környezetvédelmi előírások vonatkoznak.

 

A cipők terén sem más a helyzet. A Swedish Society for Nature Conservation nevű svéd civil szervezet a fejlődő országokból származó lábbeliket viszgált. A cipők a Fülöp-szigetekről, Indiából, Indonéziából, Tanzániából, Ugandából és Svédországból származtak.

A vizsgált 27 mintából 17 esetben találtak a dietil-hexil-ftalátot (DHEP), egyes esetekben más ftalátvegyületeket, illetve poliaromás szénhidrogén (PAH) vagy a nehézfémek is kimutattak. A PVC adalékanyagaként használt ftalátok számos egészségkárosító hatást okozhatnak, mint például a terméketlenség, a hormonális és a születési rendellenességek, valamit a daganatos megbetegedések. 

A vizsgált lábbelik a nemzetközi kereskedelemmel a világ minden országába eljutnak.

A káros hatások elsősorban hosszú távon jelentkezhetnek, a veszélyes anyagokat tartalmazó lábbelik viselése növeli a megbetegedések kockázatát. A legnagyobb kockázatnak a gyártásban részt vevő munkások vannak kitéve. A felhasznált adalékanyagok előbb-utóbb a környezetbe jutnak, rontva annak állapotát.

A legnagyobb (23%-os) koncentrációban egy dé-afrikai lábbeliben találták meg a DEHP-et. A hormonális hatású vegyület egyike azon hét vegyületnek, amelyeket az EU felvett a különös aggodalomra okot adó anyagok listájára (SVHC). A felmérés szerint a lábbelikben a veszélyes vegyi anyagok jelenléte nem függ a gyártás helyétől a termék piaci árától.

Mit tehetsz azért, hogy elkerüld ezeket a vegyszereket? Következő cikkünkben megtalálod: 

Forrás: Levegő Munkacsoport

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.