Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit tehetünk, hogy elkerüljük a vegyszerek viselését?

2014.11.04

 A ruhában található egészségre ártalmas anyagok a bőrünkön keresztül felszívódnak a szervezetünkbe, különösen ha a bőrünkkel közvetlenül érintkeznek. Amikor megizzadunk, pórusaink kitágulnak, ilyenkor még inkább felszívódnak ezek a káros anyagok. Kis mennyiségben nem tűnhet olyan jelentősnek, de hosszabb idő alatt már igazán káros lehet. Ráadásul bizonyos anyagok, mint például a nehézfémek, felhalmozódnak a szervezetben, nem ürülnek ki. Mindez gyermekek esetében még nagyobb veszélyt jelent. (Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.biorich.eoldal.hu/cikkek/oko--bio/a-kornyezetvedelem/vegyszerek-a-ruhan---mivel-mergeznek-a-ruhagyartok-.html )

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a vegyszereket?

ruhaipari-vegyszerek-6.jpg

  • Fehérnemű, sportruházat, és különösen bébi- és gyermekruhák esetében keressük a védjeggyel ellátott (Öko-Tex 1000 vagy Öko-Tex 100, mely vizsgálja a ruházati termékek azoszínezékét, formaldelhid, valamint nehézfémek, klórozott fenol, szerves eredetű klórozott vegyületek és növényvédszerek tartalmát. Továbbá garantálja, hogy a ruha semleges Ph-értékű és színtartó.ruhaipari-vegyszerek-8.jpg A legszigorúbb vizsgálatoknak a bébi- és gyermekruhákat vetik alá, de hasonlóan szigorú a bőrrel közvetlenül érintkező ruhák (fehérneműk, pólók) vizsgálata is. A védjegy odaítéléséért a gyártóknak kell jelentkezniük, a vizsgálatok költségeit is ők állják. Magyarországon is több ruhaipari cég megkapta már a címkét, amelyet a magyarországi Öko-Tex ellenőrző központ, az Innovatex Zrt. laboratórium ítél oda, majd ellenőriz rendszeresen. De léteznek hamisítók is, ezért figyeljünk oda, mert az eredeti címkén mindig rajta van a vizsgálat száma, és a vizsgálatot végző laboratórium neve.) káros anyagot nem tartalmazó terméket.ruhaipari-vegyszerek-4.jpg
  • Kerüljük a távol-keleti cégek által gyártott, ellenőrízhetetlen módon előállított ruhadarabokat. (A távol-keleten - de sajnos már európában is egyre több helyen -, rengeteg olyan gyár létezik, ahol a munkások - akik sokszor gyerekek -, napi 13 órában be vannak zárva a gyárakba pokoli körülmények között. A fiatal lányok ezekben a gyárakban mindennapos zaklatásnak vannak kitéve. Néhány évvel ezelőtt egy gyártűz következtében több ezer ember égett bent, mert rájuk volt zárva az ajtó. Néhány helyen az illegalitás miatt sötétben dolgoztatják az embereket, hogy a hatóságok elől jobban elrejtve maradjanak. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az országokban nem tiltják a veszélyes vegyszerek használatát ruhakészítésnél.)
  • Ha szeretnénk a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe véve vásárolni, akkor amellett, hogy védjeggyel ellátott ruhákat vásárolnak, fogyasztói magatartásunkat is tudatosabbá tehetjük. (erről cikk itt:  )
  • Az olcsó tömegáruk helyett - amelyek gyártását, és ezzel a környezeetszennyezést, a mérgezési veszélyeket is a világ másik feléb "szervezik ki" - igyekezzünk jó minőségű ruhákat vásárolni, amelyeket hosszú ideig lehet használni. (Ne feledd! Nézz utána, hogy egy-egy márka  hol készítetti a termékeit. Sok külföldi és magyar cég a távol-keleten dolgoztat.)ruhaipari-vegyszerek-5.jpg
  • Lehetőség szerint válasszunk EU-tagállamban, akár Magyarországon gyártott ruhákat, mivel ezek előállítása is megbízhatóbb a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt.
  • A gyorsan változó divat általában a fogyasztóra kényszerített "eldobható" gyakran cserélt ruhák helyett inkább alakítsuk ki a saját stílusunknak megfelelő ruhatárat.
  • Vigyázzunk a ruhadarabjainkra!
  • Ha van rá lehetőség, csere-beréljünk, vagy vásároljunk használt ruhát, ezzel is a ruhák élettartalmát növeljük.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.