Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megújuló energiaforrások

2014.10.29

megujulo-energiaforrasok.jpg

 A megújuló energiaforrások közös jellemzői, hogy hasznosításuk során nem csökken a forrásuk. A megújuló energiák közös forrása a Nap, melynek energiája gyakorlatilag kifogyhatatlan (a Nap tömege 10 milliárd év alatt mindössze 1 ezrelékkel csökken). Alapvetően tehát megújuló energiaforrásnak tekinthetjük a napenergiát akár közvetlen hasznosításból vagy a naptevékenységből származó egyéb megújuló energiaforrásokat, vízenergiát, szélenergiát, biomasszát.

A Föld hőtartalmát, geotermikus energiákat is megújuló energának tekinthetjük, bár ezek megújulása nem teljes mértékű. A hulladékokat is besorolhatjuk a megújuló energiaforrások közé, de ehhez az emberi tevékenység is szükséges.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel. Nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat, mint a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.), amelyek az üvegházhatás, a levegőszennyezés vagy a vízszennyezés okozói. 

A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét, vagy akár egészét.

A megújuló energia négy fontos területen váltja a hagyományos energiát, ezek az áramtermelés, a fűtés, az üzemanyag és a halázaton kívüli áramtermelés. Jelenleg a világ áramtermelésének 19 %-át adják megújuló források, amelyek közül a vízenergia a legjelentősebb. Néhány helyen a szélenergia is már igen komoly szerepet játszik az áramellátásban. Izland és Paraguay áramfogyasztásának 100%-át megújuló forrásokból termeli ki, Norvégia 98, Brazília 86, Új-Zéland 65, Ausztria 62 és Svédország 54 %-át.

A fűtés terén a napenergiával előállított melegvíz a legfontosabb megújuló forrásokból származó haszon. Ez különösen Kínában jelentős, ahol a globális mennyiség 70 %-át használják fel, 50-60 millió háztartást látva így el. A biomassza használata is erőteljesen terjed és gyorsan növekszik a geotermikus energia ilyen célú hasznosítása is.

Az üzemanyag terén elsősorban a bioüzemanyagot (bioetanol) kell érteni. Mára Brazília üzemanyagának 18%-a bioetanol, világszinten pedig 93 milliárd gallon ilyen üzemanyag készül, ami 68 milliárd liter benzint, a világfogyasztás kb. 5 %-át váltja ki.

megujulo-energiaforrasok-3.jpg

A vízenergia nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt.

A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Használata történhet fotovoltaikus elektromosság generálásával vagy hőenergia felhasználásával. A napenergia használata történhet aktív módon naperőműben, napelemmel vagy napkollektorral, illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.

A biomassza energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermék, növényi és állati hulladékok. A biomassza segítségével fosszilis tűzelőanyagok válthatóak ki és ideális esetben az elégetett növényi anyag 1 éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét. A biomasszából pl. bioetanolként üzemanyag is készíthető.

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld középpontja felé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű.

Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi, viszont a felszíni vizeket  magas sótartalmánál fogva igen.

A geotermikus energia a legolcsóbb energiák közé tartozik, hacsak nem kell a sós vizet villamos energiával visszapréselni az eredeti közegébe. A geotermikus fűtés telepítése kb. 5 év alatt térül meg.

Magyarországon sok geotermikus energiát használnak fel, sok híres termálfürdő van. A termálvíz 2 km-nél, nyomás alatt 120 °C-os is lehet.

Mára Spanyolország a legnagyobb zöldenergia felhasználó.

megujulo-energiaforrasok-2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.