Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az erők - Erdőirtás

2014.11.05

 osrobbanas.jpg

Az élet, a világegyetem csodája 4 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Földön; mi, emberek mindössze 200 000 éve, de már megváltoztattuk a világ arculatát. Sebezhetőségünk ellenére minden élőhelyet elfoglaltnk, és akkora területeket hódítottunk meg, mint egyetlen más faj sem. Az elmúlt 50 évben a Föld népessége megháromszorozódott. Az elmúlt 50 évben jobban megváltoztattuk a Földet, mint 200 000 éves történelmünk során bármikor.

Kezdetben a bolygónk nem volt több, mint tüzes őskáosz, amely a Nap nyomában képződött. Porszemekből álló felhő, hasonló a világegyetem sok halmazához - mégis, itt jött létre a csoda: az Élet.

Az élet, a mi életünk, csak egy láncszem a számtalan élőlény sorában, amely az elmúlt 4 milliárd évben követte egymást. A vulkánok a mai napig alakítják a tájainkat. Bepillantást engednek a Föld születésébe, amikor az olvadt kőzet kiemelkedett a mélyből, szétrepedt, felhólyagzott vagy vékony rétegben megszilárdult, majd egy időre ismét elcsendesedett. A Föld gyomrából gomolygó füst az eredeti légkörre emlékeztet, amiben még nem volt oxigén. Az atomszféra sűrű volt, teli szén-dioxiddal és vízpárával. Tűzforró volt. A Föld megfelelő távolságra van a Naptól, se túl közel, se túl távol. E tökéletes egyensúly miatt a víz folyékony maradhatott. A vízgőz összesűrűsödött, és szakadó esőként zúdult a Földre: megjelentek a folyók. A folyók tovább alakították a Föld felszínét: csatornákat vájtak, és völgyeket hoztak létre. Az alacsonyan fekvő területeken óceánokat teremtettek, ásványokat oldottak ki a kőzetekből, és az óceánok édes vize fokozatosan sós lett.

A víz éltető folyadék. Öntözte a terméketlen síkságokat, az általa vágott járatok, akár az erek a testben vagy a fa ágai, úgy szállították az életető nedvet a földnek.

erdoirtas-3.jpg

 2005-ben, lassan tíz évvel ezelőtt a teljes erős terület 4 millárd hektárt borított, ez legalább egyharmadával kevesebb, mint 10 ezer évvel ezelőtt, mielőtt az ember mezőgazdasági termelés alá kezdte vonni a földeket. A világ erdeinek mintegy harmada őserdő, ahol az emberi tevékenységnek nincsenek tisztán látható nyomai. Az erdőterület többi részén ember által alakított, vagy telepített erdők találhatók, amelyek már csak többé-kevésbé emlékeztetnek a helyükön egykor létezett őserdőkre (ide tartozik hazánk szinte teljes erdőállománya - tölgyesek, bükkösök, akácosok). A világ tíz természetes erdőkben leggazdagabb országa (itt található az összes erdő harmada) Oroszország, Brazília, Kanada, az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Indonézia, Peru és India (2009-es adatok alapján).

erdoirtas-1.jpg

Az erdőkre a legnagyobb terhelést az egyre gyarapodó emberiség jelenti (az előrejelzések szerint 2042-ben már eléri a 9 milliárd főt). Az erdőirtást a mezőgazdasági és ipari területek nem szűnő térhódítása, a népességnövekedés, a szegénység, a földtelenség és a növekvő fogyasztói igények generálják. Az építkezési cállal, illetve üzemanyagnak szánt fakitermelés céljából kivágott fa mennyisége is jelentős. Az erdőirtás globálisan nézve riasztó méretekben folyik, évente 6 milliárd hektárnyi őserdő tűnik el bolygónkról. Afrika, Dél-Amerika, illetve Ázsia egyes területei szenvedik el a legnagyobb veszteséget. Az elsivatagosodás és a termőföld kimerülése a legtöbb Afrikai országban komoly gondot okoz, ráadásul ezek a problémák a klímaváltozással csak fokozódni fognak, aminek következményeként újabb, eddig érintetlen területeket ér el a legeltetés és a növénytermesztés.

oserdo-3.jpg

Az erdők, az ember által telepítettek és őserdők egyaránt, fontos funkciókat látnak el. Alapvető szerepük van a légköri szén-dioxid megkötésében, a talaj megkötésében, a globális vízháztartás szabályozásában, az ivóvízbázis mennyiségi és minőségi védelmében, az árvízvédelemben azáltal, hogy megkötik a csapadékvizet, lassítják az eróziót, illetve a helyi mikroklíma védelmében, a párásság biztosításában. A természetes erdők emellett biztosítják a biodiverzitás fennmaradását: változatos fafajokkból épülnek fel, és rendelkeznek azokkal a szerkezeti elemekkel - pl. holtfákkal, nagyméretű fákkal -, amelyek az ott élő minden élőlény számára megteremtik az életfeltételeket. Ezzel szemben egy átalakított erdő élőhelyként nem képes ellátni a természetes erdők funkcióit.

 

Így hát ideje összefognunk! Nem az a lényeg, hogy mi tűnt el, hanem hogy mi maradt meg. Megvan Földünk erdeinek a fele, folyók, tavak, gleccserek ezrei, virágzik több ezer faj. Mindnyájunkban ott a megoldás egy része és a lehetőség a változásra. Mire várunk még? Mi írjuk a történet folytatását... együtt.

oserdo-2.jpg

oserdo-1.jpg