Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyerekek és a környezetvédelem

2014.10.29

"A Földet nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön."

kornyezetvedelem-3.jpg

Ha minden szülő ebben a szellemiségben élne, akkor a környezetvédelem ma magától érthető lenne, nem is kéne róla beszélnünk. Sajnos azonban muszáj szót ejtenünk arról, hogyan nevelhetjük a gyerekeket környezettudatosságra. Hát a válasz: természetesen játékosan, szabad teret adva a tapasztalatszerzésnek.

 

Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy ha kimegy a szobából, kapcsolja le a villanyt vagy zárja el a tévét, mikor már nem használja.

 

Meséld el gyermekednek - életkorához megfelelően -, hogy miért fontos lecserélni az izzókat energiatakarékosra (60 %-kal kevesebb energiát fogyasztnak, mint a hagyományos izzók).

 

csopogo-csap.jpg

A világ lakosságának 1/3-a szenved az ivóvíz hiányától. Mi a szerencsések közé tartozunk, de hogy ez továbbra is így maradjon, fontos, hogy gyermeked már kicsi korában hozzászokjon ahhoz, hogy ne pazarolja a vizet. Így természetessé válik számára, hogy rövidebb ideig zuhanyzik (zuhanyzás közben percenként 8-15 liter víz folyik el); hogy fogmosáskor ne folyó vizet használjon, hanem pohárból öblít stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem autót használsz mindenhová, hanem sétáltok, bicikliztek, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: egyszerre nevelheted egészségtudatosságra és környezettudatosságra gyermekedet.

biciklizes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Ha gyermekedben már kicsi korában tudatosodik az, hogy a szemetet szelektíven kell gyűjteni, akkor ez a szokás örök életére természetessé válik. Megérti, hogy sokkal könnyebb lesz az újrahasznosítás, ha is besegít, ezáltal csökkenti azt a szemétmennyiséget, amelyet a Földünknek el kell nyelnie.

 

Nem minden szemét, ami annak látszik. Egy kis kreatívitással  a legtöbb kidobásra ítélt dolog újrahasznosítható. (Erre ötleteket találsz a honlapon)

 

A fa és az erdők nagyon fontos szerepet játszanak a Föld ökológiai rendszerének egyensúlyában. (A fák fotoszintézis útján megkötik a légkörben lévő szén-dioxidot, így  -ideális esetben - megakadályozzák a globális felmelegedést.) Ezért  vigyázznunk kell a fákra! Ne használjunk annyi papírt, mivel a papír fából készül. Ha megtanulják a gyerekek, hogy ne pocsékolják a papírt, oxigéndúsabb levegőt fognak szívni és kevésbé járul hozzá a golbális felmelegedéshez.

 vasarlas.jpg

Vásárlskor mindig vigyétek magatokkal a saját szatyrotokat, így nem kell újabb műanyag vagy papírtáskát vásárolnod a boltban.

 

cserebere.jpg

Add tovább gyermeked jó állapotban lévő használt játékait, ruháit egy másik gyereknek (neki az újdonság erejével hat, és sok örömöt szereznek majd). Szervezz csereberevásárt, ahol a gyerekek cserélgethetik holmijaikat, így könnyebb szívvel válnak majd meg tőlük.

 

 

 

 

 

 

Mutasd meg gyermekednek az újrahasznosítás szimbólumát, így amikor vásárolni mentek, ő is tudatosan keresheti majd ezt a jelképet a csomagolóanyagokon. A szimbólumvadászat közben pedig fontosnak érzi majd magát és nem utolsó sorban kevesebb ideje marad arra is, hogy kitalálja, mi mindent szeretne még megvetetni veled.

ujrahasznositas-szimboluma.jpg