Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almafa

2015.07.30

ALMAFA. PIRUS MALUS

Az almafát mindenki ismeri, és gyümölcsének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik.

Gyümölcse, az alma az emésztést előmozdítja, vitamin-, foszforsav- és almasav-tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és a máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, elsősorban tehát ahol nagyban termesztik, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Este elfogyasztott sült alma a székletételt szabályozza.

Az almakúra (alma vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és a húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el: rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.

Az almára is vonatkoznak a gyümölcsökre (gyümölcskúra) vonatkozólag elmondottak, melyekre ezúttal is felhívjuk az olvasó figyelmét.

Az almasavó étvágyat támaszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, a vizeletet megtisztítja, a fellépő lázat csökkenti, kínzó köhögést enyhít, úgyhogy ezeknél a betegségeknél nagy eredménnyel használjuk. Az elfogyasztandó mennyiség egyénenként változik, gyenge természetűek naponta 1-2 evőkanállal fogyasztanak belőle. Ha az almasavó gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát. Megjegyezzük, hogy amikor almasavót iszunk, füstölt húsokat, erősen fűszerezett és pácolt ételeket ne együnk, valamint tartózkodnunk kell az alkoholtól is.

Az almasavó scrofulosis, angolkór, hurutos köhögés, a garat, légcső, tüdő izgalmainál, emésztési zavarnál, gyomor-, bél- és májbajnál, vérszegénységnél, továbbá tífusznál és lázzal járó betegségeknél különösen ajánlható.

Sok helyen találkozunk a Bibliában vele. Az alma a megtermékenyülés, az érzéki szerelem, az eredendő bűn szimbóluma volt. A görögöknél és rómaiaknál az étkezés végét jelezte: Ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig.

 

Almasavó

Almabort vízzel-tejjel egyenlő részben összeöntünk és felmelegítjük (nem főzzük). A melegítésre egy túrószerű anyag fog kiválni, mire az egész anyagot szitára vagy szűrőre öntjük, a túrószerű anyag a szűrőn marad, a szüredéket pedig a fent említett esetekben felhasználjuk.

Az almafa fája a fa- és bútoriparban nagyra becsült.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.