Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


B3-vitamin

2015.07.16

B3-vitamin

(niacinamid, nikotinsav, pp-faktor)

 

Forrásai:

Sovány hús (baromfi), máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, sörélesztő, amerikai mogyoró, szilva, avokádó, datolya, füge.

Három különböző formában létezik, ezek: nikotinsav, niacinamid, inozitol-hexaniacinát. Niacin előállítására a szervezet is képes a triptofán nevű aminosavból.

 

Hatásai:

A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében, a vércukorszint szabályozásában tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez (például tesztoszteron, ösztrogén, inzulin).

 

Hiánya következtében kialakulhat:

Pellagra.

 

Mire jó?

Segít megakadályozni, illetve mérsékli a migrénes fejfájást, depressziót. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterin- és trigliceridszintet. Hatékony a szívbetegség megelőzésében. A fiatalkori (I. típusú) cukorbetegségben niacin szedésével csökkenthető a szervezet inzulinszükséglete.

Értágító hatása révén keringési zavarokban előnyös az alkalmazása. Így például segíthet az érelmeszesedés miatt gyalogláskor a lábszárban kialakuló fájdalmas izomgörcs, továbbá a kezek és a lábak hideg hatására létrejövő átmeneti érzéketlensége és fájdalma (Raynaud-kór) tüneteinek mérséklésében.

Karbantartja az agy- és az idegsejteket, enyhíti a szorongást, az álmatlanságot.

Segít megszüntetni a fekély okozta fájdalmat és gyakran a rossz szájszagot.

Enyhíti az ízületi gyulladást kísérő panaszokat.

 

Jó tudni

Vízben oldódik.

A niacint étkezés közben vagy tejjel együtt érdemes bevenni, így kevésbé lépnek fel a mellékhatásként esetleg jelentkező gyomorpanaszok.

Aki koleszterint-csökkentő gyógyszert szed, ne vegyen be niacint, vagy beszélje meg e kettő együttes alkalmazását a kezelőorvosával.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.