Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biorich farm - minden, amit tudni érdemes

2015.07.01

A Tervről részletesen, Célkitűzések

Olyan tanyát keresek, amelyhez szántó is tartozik, továbbá ahol lehetőség van öt-tíz pontalapokon álló kis ház megépítésére, melyeket jótékony célra szánok rászoruló családoknak. Terveim szerint a családok dolgozhatnának a földeken, mely ellátná őket élelemmel és némi bevétellel. Állatokat is szeretnék tartani. Kecskét, tehenet, juhot, baromfit és lovakat. A tejből sajtot készítenénk, a juh gyapjából pedig egyéb használati dolgokat, pl. fonalat. Szeretnék egy kulturális- és jógaközpontot is, ami egy szintén cölöpökön álló japán stílusú házban valósulna meg, szép japán kerttel körülvéve. Itt előadásokat tarthatnának a meghívott emberek, és jógára, aerobicra járhatnának az itt lakók vagy egyszerűen meditálni, feltöltődni. Továbbá ebben a házban lehetőség lenne a tanulásra, mint kézművességek (szabás-varrás, bőrdíszmű, szappanfőzés, ékszer- és dísztárgy készítés, sajtkészítés, főzés stb.) minden a hagyományos, ősi mesterségek jegyében. Szeretném elérni, hogy egy békés, dolgos, tisztességes közösséget alkossunk.

Hogy miből kívánom ezt megvalósítani? Terveim szerint, ha már megvan a földterület vagy amennyiben ígéretet kapunk rá, találok befektetőket, de akár a saját telkemet is értékesítem a cél érdekében. De ne felejtsük el, hogy itt nem egy olyan közösségről van szó, mint például egy ökofalunál. Ez elsősorban segítő szándékú kezdeményezés, de egy vállalkozás „logoja” alatt.

Szeretném, ha idén már legalább három ház állna és néhány állatot is tartanék. A földet is elő kell készíteni a jövő évi vetésre. A 2016-os évben már az összes házat szándékomban áll felépíteni és benépesíteni. A harmadik évben, 2017-ben már a tökéletesítésre összpontosíthatnánk és a további fejlesztésekre. Messzemenő terveinkben szerepel egy kis bolt, panzió és vendégcsalógatónak egy labirintus is.

Gondoltunk a gyerekekre is. Szeretnék egy játszóteret építeni a kicsiknek és a kulturális központban gyermekmegőrzőt létesíteni kézműves foglalkozásokkal és sok-sok játékkal. Az is szerepel terveinkben, hogy egy kisbuszt fogunk üzemeltetni, amely vinni-hozni fogja a gyerekeket az iskolába, óvodába a tanév alatt, ezzel is megkönnyítendő a szülők dolgát, nem beszélve a kevesebb üzemanyag, kevesebb légszennyezés elvéről.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy ekkora vállalkozás rengeteg buktatóval jár, de mivel minél tovább és minél több embernek szeretnék segíteni, célom ezek kiküszöbölése. Több őstermelőt látogattam már meg, elmentem tanyákra olyan emberekhez, akik születésük óta ott élnek és kizárólag ott dolgoznak a családi földeken. Igyekeztem minél többet megtudni és megtanulni. Bár így is félő, hogy beleszaladunk jó néhány buktatóba, de úgy gondolom, hogy egy jó csapattal karöltve, sikeresen megoldhatók a problémák.

A jelentkezésről: A kis házakba honlapunkról letöltött, kitöltött és visszaküldött formanyomtatványon (hamarosan elérhető) keresztül jelentkezhetnek. Elsősorban kisgyermekes családokat vagy egyedülálló szülőket várunk. Továbbá fontos szempont, hogy meglévő munkahellyel rendelkezzenek, vagy vállaljanak munkát a farmon. A büntetlen előélet mérvadó lehet két jelentkező elbírálásánál.

A jelentkezők közül kiválasztani néhány családot, akik odaköltözhetnek a tanyára, nagyon nehéz feladat lesz. Ezért nem is szeretnék egyedül dönteni benne. Itt is lesznek segítőim, akik megvizsgálják, hogy a pályázott családok mennyire felelnek meg a követelményeknek. Bár itt a követelmény szó nem éppen a legmegfelelőbb, hiszen nincsenek hatalmas elvárásaink, csupán annak a már említett néhány dolognak kell megfelelniük. Túlontúl sok jelentkező esetén persze szűkítenünk kell majd a kört és egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk.

 

A házakról: A házak kicsik, körülbelül 30 m2 alapterületűek lennének, melyekben egy szoba, egy étkező – nappali, főzőfülke és zuhanyzó/wc tartozik. (A tervek megtekinthetők a honlapon.) Tapasztalataim szerint ekkora helyen két felnőtt és két gyermek is ellakhat. Nem azt mondom, hogy tágasan, de el lehet kényelmesen élni benne anélkül, hogy nagyon szűkölködni kellene. Azt mondanám inkább és ez a pontos kifejezés, hogy otthonosan. A ház maga pontalapokon álló, faszerkezetű, szigetelt, teraszos ház, kis kerttel (az összterület telkenként kb. 132 m2). Mérvadó lehet azonban, hogy a tanyán akkor sincs bérleti díj, ha az illető a már meglévő munkahelyén és nem a tanyán dolgozik. Itt azonban elvárjuk, hogy előtakarékossági szerződést kössön egy általa kiválasztott bankkal.

A cél: A cél az, hogy segíthessünk a családoknak talpra állni és új életet kezdeni egy biztos helyen. Sajnos az egyre magasabb banki törlesztőrészletek miatt nagyon sok család kényszerült elhagyni otthonukat. Mi nekik szeretnénk segíteni kilábalni ebből a szörnyű helyzetből azzal, hogy tetőt adunk a fejük fölé és munkát. Nem nélkülözhető szempont az sem, hogy a nehéz helyzetekben, a sok gond alatt összeroppannak a családok és széthullanak. Ez sem a szülőknek nem jó, de a gyerekeket még inkább megviseli. Terveink szerint nálunk megtalálhatják a nyugalmat és a biztos, biztonságos életet, így a családok együtt maradhatnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.