Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HEROSZ, egy állatotthon élete

2014.10.03

herosz.jpg 

Számomra az első és legjobb - tapasztalatból mondom - állatotthon Budapesten a HEROSZ! Nem hatásvadászok, mint néhány másik menhely, s ők valóban az állatok megsegítésére vannak. Ezért nem is volt kérdéses számomra, hogy menhelyes cikkünkhöz őket keresem meg. A Herosz Budapesti Állatotthon vezetője, Szekeres Gábor nagyon készséges volt. Kérésemre, hogy mondja el, hogyan is néz ki egy nap az otthonban, ezt a levelet kaptam: 
"Az állatotthon napi munkája nagyon összetett. Egyrészt az állatok ellátása (kutyák, macskák,herosz-szekeres-gabor-es-a-farkasok.jpg madarak, hüllők, halak, rágcsálók, ló, birka, malacok) órákat jelentenek nap mint nap, miközben a látogatók tájékoztatására, örökbe adásra különös gondot kell fordítani. Önkénteseink sokat segítenek, de a hétköznapokban a nyarat leszámítva kevésbé számíthatunk rájuk, mint a hétvégéken. Sokat köszönhetünk nekik, rengeteg dolog nélkülük nem működne, vagy nagyon nehezen. Az állatotthon vezetője, Szekeres Gábor rendkívül fontosnak tartja a szemléletformálást, ahogy ez az egyesület számára is kiemelkedő fontossággal bír. Fontos tudni, hogy országos egyesület vagyunk (Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédelmi Egyesület), a Budapesti Állatotthon csupán az egyik tagszervezet. 130 éves múltra tekintünk vissza, és a mi állatotthonunk volt az első és sokáig az egyetlen budapesti állatotthon! Visszatérve a szemléletformálásra, melyet úgy gondolunk, hogy a lehető legkorábban el kell kezdeni, általános iskolákba járunk előadásokat tartani állat- és

 

herisz-foldes-laszlo-es-poka-egon.jpg

természetvédelmi témákban. Mivel kevesen vagyunk, nem tudunk annyi igénynek eleget tenni, amennyire szükség lenne, de igyekszünk minél több gyerekkel megismertetni testközelből az állatokat, hiszen sokaknak nincs lehetősége állatot tartani, vagy éppen nincsenek tisztában a megfelelő állattartással, ill. az állatok kommunikációjával, gondolunk itt elsősorban a kutyákra. A felelős állattartásra hívjuk fel legfőképpen a figyelmet, már az állatotthonba látogató óvodások és kisiskolások kapcsán is nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezzel azonosulni tudjanak. Tehát azon túl, hogy igyekszünk a hozzánk kerülő állatoknak megfelelő környezetet biztosítani arra az időre míg nálunk gazdit keresnek, és megfontoltan gazdihoz juttatni őket, munkák egyik fontos része felhívni a figyelmet a felelős állattartásra is. Állatotthonunkban nincs altatás, csak olyan indokolt esetben, ha egy állat gyógyíthatatlan beteg, ill. agresszió esetén. Így élnek a gondozásunkban 4-5 éve gazdit kereső kutyusok és cicák is! Általában 70-80 kutyusról, és 20-30 cicáról gondoskodunk. Kutyusaink heti min. 1, de jó esetben két alkalommal sétálnak önkénteseinknek hála! Kimenni helyszínre menteni nincs lehetőségünk, de telefonos egyeztetést követően, amennyiben van hely tudjuk fogadni a mentett állatokat. A nap 24 órájában elérhetőek vagyunk telefonon, az állatotthonban állandó ügyelet van. Kutyaiskolai foglalkozásokon is részt

 

herosz-gasko-balazs-es-gyuszi.jpg

 tudnak venni, és „iskolázott” kutyáink nagyobb eséllyel gazdisodnak is. Szintén az önkénteseink segítségével tudunk részt venni rendezvényeken, kutyástul, és így is népszerűsítjük állatotthonunkat és tevékenységünket. Évente két nyílt nap kerül megrendezésre, különféle állatos programokkal, sztárvendégekkel, ahol mindig nagy számban vannak látogatók, érdeklődők. Az utóbbi évekkel, garázs- és sütivásárral is igyekszünk látogatókat csalogatni az állatotthonunkban és persze nem titkolt szándékkal adományt gyűjteni, hiszen lévén, hogy alapítvány vagyunk, kizárólag adományokból tudjuk fenntartani magunkat." 
Kicsit szemezgettünk a HEROSZ honlapjáról is, ahol ezt találtuk: 
herosz-szekers-gabor-es-kersztes-ildiko.jpg
"Bár már beharangoztuk, az őszi nyílt napot, melyet az állatok világnapja alkalmából szoktunk tartani minden évben, idén sajnos anyagi okokból elmarad. Nagyon szeretnénk pótolni, és a hagyományt tovább vinni, így télen, december 20-án tartjuk meg a nyílt napunkat, a már szintén hagyománnyá vált karácsonyi sütivásárral együtt, az árva állatok karácsonyán. Ebből az alkalomból szintén lesz kutya-ügyességi vetélkedő, garázsvásár, forralt bor és bográcsozás. Igyekszünk a két programot úgy összegyúrni, hogy egy fergeteges eseménnyel zárjuk ezt az évet karácsony előtt. Ezúton kérünk mindenkit, hogy aki teheti,támogassa állatotthonunkat, hogy e nehéz időket könnyebben tudjuk átvészelni, és várjuk az adományokat a garázsvásárra is, ahol használt ruhákat, könyveket, és minden olyan egyéb tárgyat várunk, ami még jó állapotú, olyan, amit te is hordanál, megvennél, használnál, de már nincs rá szükséged."
 
Az Állatotthon honlapja: www.herosz.hu


 

 

 

 

 

herosz-szekers-gabor-es-az-akela.jpg

herosz-szekeres-gabor--zalatnay-esjudi.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.