Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyes állattartás

2014.09.29

Felelős állattartás...sokszor, sokhelyről halljuk ezt a kifejezést, de manapság leginkább az állatvédők, menhelyek images.jpghangsúlyozzák ki ennek fontosságát. Alapja a felelősségteljes gondolkodásmód, és annak elterjedése. Már a tervezés időszakában át kell gondolnunk, hogy megvannak- e a lehetőségeink, és képességeink, hogy biztosítsunk az állat számára mindent amire szüksége lesz. Fontos feltérképezni és utána járni annak, hogy milyen élettére/környezetre,milyen ellátásra, táplálékra van szüksége, mekkora a mozgásigénye stb., legyen szó, kutyáról, macskáról, madárról vagy éppen halról.  Fel kell mérni a család egészségügyi korlátait (asztma, allergia)is, illetve gondolni kell arra, hogy a gyermekek még nem tudják megfelelően és mindig ellátni, az örökbefogadott vagy megvásárolt állatot, tehát nekünk szülőknek is akarnunk kell, hogy a családunk része legyen.

Ha eldöntöttük, milyen állatot fogadunk a családunkba, nem elhanyagolható szempont, hogy honnan szerezzük azt be. Ha fajtatiszta állatot szeretnénk, semmiképp sem szaporítótól, kizárólag törzskönyvvel rendelkezőt válasszunk. Ha nem ragaszkodunk ehhez, keressünk fel egy menhelyet, ahol az ott dolgozók, miután igényeinket felmérték, segítenek a megfelelő állat kiválasztásában, és nem utolsó sorban, új esélyt adhatunk annak az állatnak egy új, szebb élet reményére. Ne sajnáljuk az időt a tájékozódásra, járjunk utána, olvassunk szakkönyveket, kérdezzünk ismerős gazdikat, vagy akár konzultáljunk egy állatorvossal.

 

images.jpg

 

Az alkalmankénti, illetve a rendszeres orvosi- illetve szűrővizsgálat biztosításának feltétele is fontos szempont. Az állat ki van szolgáltatva az embernek, így ha bármilyen betegség támadja őt meg, csak ránk, emberekre számíthat. A rendszeres orvosi vizsgálatokkal, oltásokkal, megelőzhető számos betegség kialakulása, illetve azok lefolyásának milyensége. A felelős állattartás egyik sarkalatos és nagyon fontos része a nem kívánt szaporulat megelőzése, az ivartalanítás. Egyedi azonosítóval, chippel ma már kötelező ellátni az állatokat, mellyet regisztráltatni is kell. Ez segítséget nyújt, ha elveszik, elkoborol az állat tőlünk.

Magyarországon az állattartási kultúra jócskán elmarad a nyugat-európaitól, és az amerikaitól is,de a cél ki van tűzve! A gazda felelős állatáért annak teljes élettartama alatt. Legyünk felelősségteljes gazdik!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.