Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rénszarvasok

2014.11.24

renszarvas-1.jpg

A rénszarvasok Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, de Grönlandra és Izlandra is betelepítették. A történelmi időkben Lengyelországban és Németország egyes területein is előfordult, a jégkorszakok idején pedig a mai Magyarország területén is.

renszarvas-2.jpg

Csapatokban, csordákban járnak, s így vonulnak nyaranta az északabbra fekvő területekre. A csapat vezetője legtöbbször egy öreg, tapasztalt nőstény.

renszarvasok-3.jpg

Füvet, leveleket, lágy szárú növényeket, rügyeket, erdei gyümölcsöket, gombákat, zuzmókat, de állati eredetű táplálékot is eszik, mint a tojás vagy a kisemlősök.

renszarvas-4.jpg

Vemhessége 228 nap. Az újszülött szarvasborjú 5-11 kg és alig egy órával születése után már lábra áll és követi anyját, néhány napon belül pedig már majdnem olyan gyorsan tud szaladni, mint a kifejlett állatok: akár 60-80 km-es óránkénti sebességgel. A fiatalok 18-30 hónapos korukban válnak ivaréretté.

renszarvas-5.jpg

A rénszarvasnak évszakonként változik a szeme színe. Nyáron a sarki rénszarvasok szeme arany színű, míg karácsonyra mély kék lesz. Ez segíti őket a látásban a szélsőséges fényviszonyokban. A sarkkörtől északra a karácsony körüli 10 hetes időszakban folyamatos félhomály van, amikor a nap sosem kel fel és a táj kékes árnyalatokban játszik, ám május közepétől július végéig a nap sosem nyugszik le, végtelenné nyújtja így a napokat.

renszarvas-6.jpg

A rénszarvas igazi univerzális háziállat. A tundrán és a tajgán a rénszarvas a legjobb igásállat, tejet ad, prémjét felhasználják ruhák és sátrak készítésére, csontját szerszámokhoz nyersanyagnak, s ezeken a vidékeken húsát is szeretik.

renszarvas-7.jpg

2009. szeptember 29. óta a rénszarvas szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Listáján.

renszarvas-8.jpg

renszarvas-9.jpg

renszarvas-10.png

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.